Het verschil tussen EPDM en roofing

Ecologie: roofing NIET – epdm WEL

Een zeer hot topic dezer dagen is de ecologie van een product. Hoe nauw gaat het samen met duurzaam bouwen en het milieu?

EPDM is een dichtingsmateriaal dat zowel bij productie als bij het plaatsen ervan GEEN noemenswaardige impact heeft op het milieu.

Roofing daarentegen wordt vervaardigd uit olie en scheidt WEL giftige stoffen af bij productie, plaatsing en bij recyclage.

Regenwater recuperatie: roofing NIET – epdm WEL

Een EPDM dak is een zeer glad en duurzaam materiaal, hier komen geen stoffen of restanten vrij tijdens/na productie en plaatsing.

Een roofing zet steeds stoffen af, hierdoor zullen de wc’s bijvoorbeeld, bij het gebruik van regenwater, bruine sporen achterlaten.

Brandbaarheid: roofing WEL – epdm NIET

Bij het plaatsen van een roofing wordt een vlam gebruikt die de roofing gaat wak maken om zo te kunnen versmelten tot een waterdicht geheel, dit is (zeker bij renovaties of dicht bij andere brandbare materialen) een gevaarlijk proces. Ook na plaatsing blijft roofing een zeer brandbaar product.

Dit terwijl de professionele EPDM dakrubbers een hoge ‘Fire resistance’ (grote brandweerstand) hebben en tevens ook niet met een vlam worden geplaatst maar met contactlijmen die per direct vervliegen en dus ook niet meer brandbaar zijn. In sommige gevallen word de EPDM dakrubber zelfs losliggend geplaatst waardoor er zelfs geen contactlijmen nodig zijn.

Hoeveelheid naden: roofing VEEL – epdm WEINIG

Een hoge kwaliteitsroofing wordt steeds geleverd in stroken van 1 meter breed op 8 meter lang, hierdoor heeft u voor een gemiddeld plat dak van 6×10 meter ongeveer 15 naden.

Dit terwijl een plat dak van 6×10 meter perfect uit 1 stuk EPDM kan geplaatst worden, hierdoor vermindert de kans op lekkages drastisch!

Levensduur: roofing 30 jaar – EPDM 50jaar

Een roofing wordt beschermd tegen UV-stralen met een laag leischilfers.

Deze laag werkt perfect tegen de veroudering van de onderliggende bitumen. Maar ter verloop van tijd zal deze laag – door corrosie en andere omgeving-/weersinvloeden – stilaan verdwijnen. Hierdoor zal de bitumen rechtstreeks worden blootgesteld aan UV-stralen.

Een EPDM is 100% bestand tegen UV-stralen waardoor het niet nodig is om een extra beschermlaag aan te brengen, en gaat hierdoor veel langer (tot 2x zo lang) mee dan roofing.

Conclusie

Een EPDM dakrubber is niet enkel duurzamer maar ook beter voor het milieu en op termijn voor uw portefeuille.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on pinterest
Pinterest

Laat een reactie achter