Lek in dak: wat nu?

1. Allereerst moet u er zeker van zijn dat het effectief een lekkage is.

Er wordt vaak gedacht dat wanneer er plekken of schimmel ontstaan tegen plafond of muur er zich een lekkage in het dak bevindt. Deze stelling is niet helemaal correct. Bevindt zich op het plafond of tegen de muur zwarte schimmel die je weg kan wassen, dan is dit geen lekkage. Dit is immers schimmelvorming door condensatie. Vertoont het plafond of muur een lichtbruine plek die verder uitdeint, dan kan u er bijna zeker van zijn dat er zich een lek in het dak bevindt.

2. Wat te doen in nood bij een lek in dak

Er zijn verschillende dingen die u kan doen afhankelijk van het soort dak dat u heeft, hierbij enkele voorbeelden van veel voorkomende oorzaken van lekkages en hoe u uzelf tijdelijk uit de nood kan helpen:

Hellend dak (pannen of leien):

  • Het lood of zink dat zich bevindt op de scheiding met de buren is weggewaaid of versleten: probeer hier langs de buitenzijde vanaf de dakpunt tot beneden (meestal de goot) een zeiltje over te spannen.
  • Pannen op leien zijn stuk of weggewaaid: probeer een stuk plastiek zak (vuilzak, zeil, folie,…) onder de bovengelegen pan of lei te krijgen tot over de ondergelegen pan. Zo zal het water niet tussen de pannen door kunnen sijpelen.
  • Nokken of noordbomen zijn stuk of weggewaaid: trek hier een zeiltje over op de plaatsen waar de nokpannen of noordbomen hebben gelegen.

Plat dak (roofing of rubber) of goot:

  • De meest voorkomende lekkage is aan de afvoer (de tapbuis in de volksmond): indien deze gescheurd is kan je dit tijdelijk oplossen door het tapgat en de omliggende zone droog en stofvrij te maken en hier een silicone op aan te brengen.
  • Koepel gescheurd: breng hier een zeil over aan.
  • Schouw laat vocht door: met hier een ziel over te spannen zal u meestal de lek tijdelijk kunnen dichten.

3. Neem voor de zekerheid contact op

Ben je niet zeker wat je nu het beste doet? Neem gerust contact op en wij helpen je graag verder!

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on pinterest
Pinterest

Laat een reactie achter