Verschillende soorten dakbedekking

Algemeen

Belgie heeft een mooie mix van verschillende soorten daken, van platte daken tot hellende daken, Franse daken, licht hellende daken, … De lijst is lang!

Voor elk type dak bestaat er wel een oplossing die kan variëren van kunststof tot metaal of natuurproducten.

Hieronder een overzicht van de verschillende soorten.

Hellende daken

De meest voorkomende dakbedekking voor een hellend dak zijn pannen. Een dakpan is een dakpan zou je zeggen, maar niets is minder waar! Je hebt namelijk een groot kwaliteits- en bij uitbreiding ook prijsverschil in pannen.

Zo heb je bijvoorbeeld betonpannen, die letterlijk van beton worden gemaakt. Deze kunnen zeer goed tegen hagel, en zullen ook niet makkelijk verschuiven als het stormt. Het nadeel aan een betonpan is dat deze tamelijk snel veroudert. Een betonpan gaat gemiddeld 30 jaar mee, hierna begint hij water door te laten en zullen ze beginnen barsten. Ook zal je zien dat er na enkele jaren al wat mos kan vormen op de pannen waardoor het uitzicht wat minder fraai wordt.

De meest voorkomende pan in België zijn gebakken klei dakpannen. Deze worden zodanig gebakken dat ze lang kunnen meegaan. Ook het gewicht van de pan speelt hier een rol. Een klei dakpan weegt al snel 50% minder dan een betonpan per m² dakoppervlakte, waardoor deze op meer dakconstructies geplaatst kan worden. Ook zijn er meer mogelijkheden in vormen en kleuren voor een klei dakpan. Zo heb je tegenwoordig mooie nieuwe dakpannen die eruit zien alsof ze reeds 40 jaar op het dak liggen, wat past bij een hoevestijl. Of kleine tegelpannetjes waar je mooie effecten mee kan maken. De laatste nieuwe trend zijn geprinte dakpannen waar ze op de pan een structuur en kleur drukken zodat je precies natuursteen, hout of andere mooie materialen op je dak hebt liggen. Een grote Belgische speler op de markt van klei dakpannen is ‘Koramic’. Zij geven trouwens al 30 jaar garantie op hun pannen, wat wil zeggen dat ze wel heel zeker zijn van hun producten.

Ook leien of natuurleien kan je op een hellend dak plaatsen. Een ‘gewone’ lei of vezelcementlei is de goedkoopste variant en daardoor ook de meest gebruikte. Deze gaan zo’n 30 tot 40 jaar mee, daarna beginnen ze stilaan af te brokkelen en veel water op te nemen. Je zal zien dat er ook hier na een jaar of 10 mosvorming kan ontstaan tussen de naden van de leien. Een duurdere maar ook wel veel duurzamere variant is de natuurlei. Deze worden, zoals de naam al aangeeft, ontgonnen in de natuur. Ze worden letterlijk uit stenen gekapt. Een natuurlei heeft nooit dezelfde dikte of dezelfde kleur. Omdat dit een natuurproduct is gaat ze veel langer mee dan vezelcementleien. De levensduur van een natuurlei mag je schatten op ongeveer 80 jaar. Het mooi plaatsen van natuurleien is een ware kunst. Een echte ambacht. Als je overweegt om natuurleien te laten plaatsen, houd er dan zeker rekening mee dat niet elke dakwerker dit zal willen uitvoeren, en kijk zeker na of uw dakwerker hier ervaring mee heeft.

Licht hellende daken

Voor licht hellende daken (minder dan 20% dakhelling) kan u bijvoorbeeld geen pannen of leien gebruiken. Deze zullen namelijk water beginnen doorlaten bij wind of felle regen.

Hiervoor kan u opteren voor materialen van een plat dak (zie onder) of een zinken dak. Een zinken dak is een licht metaal dat zeer duurzaam is. Een zinken dak gaat ongeveer 50 jaar mee. Zink bestaat in verschillende kleuren waarvan ‘natuur’ (zilver blinkend, maar wordt mat na een tijdje), ‘Quartz’ (grijs) en ‘Antra’ (zwart-achtig) de meest voorkomende zijn. Tegenwoordig bestaan er ook al enkele andere natuurkleuren die per project kunnen gemaakt worden. Een zinken dak heeft een strakke look en is dus niet voor elk huis de meest aangewezen optie, maar vaak wel de enige kwalitatieve optie.

Platte daken

Voor een plat dak zijn de 3 meest voorkomende materialen roofing, EPDM en PVC, waarvan roofing en EPDM de meest gebruikte zijn voor een residentiële woning. Zowel roofing als EPDM hebben een lange levensduur van meer dan 30 jaar, waarvan EPDM tot 50 jaar. PVC gaat slechts ongeveer 20 tot maximum 25 jaar mee. EPDM heeft het voordeel van weinig naden te hebben, daardoor is de kant op lekkages ook een stuk kleiner. Het materiaal moet wel zeer goed geplaatst worden omdat EPDM ook de neiging heeft van te krimpen na enkele jaren en lost te komen indien dit niet goed uitgevoerd werd. Roofing aan de andere kant is dan weer minder risicovol op dit vlak, maar heeft dan weer een groter risico op brand of brandverspreiding. Zo heeft elke installateur wel een argument waarom het ene beter is dan het ander. Belangrijk is dat de producten die gebruikt worden van zéér goede kwaliteit zijn, zodoende deze langer mee gaan. En uiteraard dat u een bekwame dakwerker optrommelt om uw plat dak te vernieuwen.

Conclusie

Zo ziet u maar dat er voor elk type dak wel een oplossing bestaat.

Belangrijk om te onthouden is dat u de juiste dichting gebruikt voor het type dak dat u heeft. Laat u hier zeker voor bijstaan door een ervaren dakwerker. Daarnaast kan u bepalen welke stijl u wil uitgaan, daar (zeker bij hellende daken) uw dak toch een groot deel van uw woning uitmaakt.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on pinterest
Pinterest

Laat een reactie achter