Vlaamse dakisolatienorm 2020

Vanaf 1 januari 2015 krijgt elke huurwoning die niet of onvoldoende geïsoleerd is 3 strafpunten per jaar. Vanaf 15 strafpunten (in 2020) kan de woning ongeschikt verklaard worden. Dit kan tot gevolg hebben dat de woning niet meer mag bewoond worden totdat deze terug voldoet aan de isolatienorm.

Voor appartementsgebouwen worden er evenveel strafpunten toegekend aan elke wooneenheid, ongeacht of deze nu rechtstreeks onder het dak liggen of niet.

Waar moet de woning aan voldoen?

De minimumnorm voor de dakisolatie is 0,75m²K/W (R-waarde). Dit komt overeen met een 3-4 cm isolatie materiaal.

De zoldervloer van een onbewoonde en onverwarmde zolder voldoet ook aan de voorwaarden en geldt als geïsoleerd dak. Let wel op: alle daken moeten geïsoleerd zijn met uitzondering van daken kleiner dan 2m².

Ben ik in orde?

Een R-waarde van 0,75m²K/W is niet zo heel veel. Tegenwoordig wordt er geïsoleerd met een minimum van 4,50m²K/W om gebruik te kunnen maken van de isolatiepremies. In het kort wilt dit zeggen dat een nieuwe woning bijna altijd voldoet aan de normen.

Voor een oudere woning kan je het best beroep doen op je bouwplannen of postinterventiedossier waar er aankoopfacturen aanwezig zijn om aan te tonen waar en hoeveel er geïsoleerd is.

Indien u hier geen bewijzen van heeft kan u steeds beroep doen op een EPC specialist om een EPC rapport van de woning te laten opmaken.

U moet wel rekening houden met het feit dat de isolatie zichtbaar moet zijn. U zal zelf een stuk plafond of dak moeten openbreken om de isolatie bloot te leggen. De energie-deskundige mag dit namelijk niet zelf doen.

Niet duidelijk?

Is het nog niet helemaal duidelijk? Wij helpen je graag verder. Wij zijn een dakwerker uit Stabroek met veel kennis van isolatie. Daarom isoleren we steeds op de normen vooruit, zodat jouw woning voor lange tijd in orde is. Je mag ons steeds contacteren.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on pinterest
Pinterest

Laat een reactie achter